25 juli 2015 – Preveze – Lefkas – Paxos

IMG_5517

IMG_0517

Na enkele weken zeilen door de Ionische eilanden sturen wij de Cosi het binnenmeer van Preveza in. De rust, de nachtelijke stilte en het ziltige water houden ons ter plaatse. Op twee mijl ligt het dorpje Vonitsa. Boven op de heuvel staat het Venitiaans fort, mooi bij nacht verlicht.IMG_0492 We ankeren in de baai van Ormos Vonisis op 100 meter van het strand. Er ligt nog een schip voor anker en op het strand staat een klein restaurant. Iets hoger is een parking waar vele auto’s geparkeerd staan. Het doet ons vermoeden dat hier enkel Grieken rust komen zoeken. Soms zien we dolfijnen en schildpadden. Ik haal voor het eerst mijn walkboard boven. Ik dacht even opblazen en snel een toerke maken. IMG_6734Bij de eerste opstap viel ik pal in het water. Onbegrijpelijk, ik zie velen de tuig gebruiken alsof het heel eenvoudig is. Toch is het niet zo maar we geven nog niet op. Na wat vallen en opstaan krijg ik de eerste knepen onder de knie en kan ik op de golveloze plas een rondje maken. Het water wordt steeds warmer en is ondertussen bijna 30 graden. Al snel doet het walkboard ook dienst als sunboard. In de zon is het 42 graden. Regelmatig een duik in het water is noodzakelijk. Dinsdag voorspeld men nog warmer, joepie.IMG_6737

IMG_0525

We maken kennis met de wereldzeilers Dirk en Barbara, de eigenaars van het ander voor anker liggend jacht genaamd Solutus uit de Britsch Virgin Eilanden. Beide zijn tandartsen er zeilen drie jaar rond. Hun jacht is een custum build B60, uitgerust voor wereldreis. Al wat men kan dromen van een zeiljacht is aan boord, de duurste materialen werden gebruikt.  Kostprijs is maar twee en een half miljoen euro.IMG_6735

Enkele dagen later komt er nog een zeiljacht voor anker liggen en weeral maken we kennis. Het zijn de Australische schrijfster Rosemary Peterswald, samen met haar echtgenoot Rob. FullSizeRenderRosemary geeft informatieve boeken uit over hun zeilreizen. De vele foto’s getuigen van hun mooie plaatsen die zij met hun schip Sea Dream, een Beneteau 5O, hebben bezocht. Over Australië, Tasmanië en de Middellandse ZeeMeer hebben zij informatie boeken waar op website www.ballynastraghbooks.com.au meer informatie over te vinden is.IMG_0527

IMG_0531

We varen enkele dagen samen tot de wegen weeral scheiden. De gezellige avonden met uiterst sympathieke Rosemary en Rob zullen we niet snel vergeten.IMG_0535

Een rondje in de Golf van Preveza is fantastisch. Elke dag staat er in de namiddag een zachte en bijna verkoelende bries. Het bijna groene water, half zout en zoet, is bijna rimpeloos. De Cosi snijd als een mes door het water en heeft er plezier in. We zetten koers naar Preveza dorp en droppen ons anker voor de dorpskern. Dinsdag heb ik een afspraak in de haven voor het eerste jaarlijkse onderhoud van de Honda buitenboord motor. Normaal zou ik dit zelf doen maar de garantieperiode loopt nog en je weet maar nooit.

IMG_0668Van Preveza zetten we koers naar Lefkas. In de havenkom vinden we een vrije plaats aan de kade bijna midden in het centrum. Er is elektriciteit en watervoorziening en dit voor 11 euro per nacht. Achter ons zijn restaurantjes, aan de overzijde van de straat winkels en supermarkten. Op 200 meter van de kade ligt het centrum met enkele winkelstraten. Midden tussen de winkelstraten is het centrale plein ruim voorzien van restaurants. Het valt erg op dat vele gebouwen opgeknapt of deels verbouwd na de aardbeving in 2003.IMG_0666

Per toeval ontmoeten we Peter weer die langs de andere zijde in de haven afgemeerd ligt. IMG_6779Naast ons komt een plaatsje vrij en Peter met zijn Oceanis 523 neemt het in. We gaan aan boord en hebben veel bij te praten. De dagen zijn te kort en gaan veel te snel voorbij.IMG_6777

Het is al en week + 40 graden, volle zon en weinig wind. Op het dek, waar de zon een ganse dag opstaat, meet ik 52 graden, niet om met blote voeten over te lopen. In de Cosi draait de airco op volle toeren en is het aangenaam koel.

In Lefkas moeten we na vier dagen de kadeplaats vrijmaken. De hele kade wordt vanaf vrijdag tot zondag ingenomen door terugkerende charters. We beslissen om eindelijk naar Uwe te varen die ergens in Corfu voor anker ligt.  Paso en Anti Paxos, twee eilanden een eindje uit de kust van het vasteland liggen niet ver uit de route. Om het uur draait de brug van Lefkas en om tien uur varen we door de uitgang. Zoals gewoonlijk staat er ’s ochtends niet veel wind en de Yanmar moet een uurtje brommen. Tegen de middag gaan de zeilen omhoog en scherp aan de wind kunnen we koers zetten naar de bestemming.IMG_6768

Na twee uur zien we aan de horizon de aftekening van de Paxos eilanden verschijnen. We hebben vijftien knopen wind en de Cosi doet zijn uiterste best scherp aan de wind te blijven. De baaitjes van Anti Paxos, het eerste en kleinste eiland liggen barstens vol. Het is een prachtig uitzicht van witte kleine strandjes en de schakering van donker en lichtblauw blauw water dat op de rompen van de voor ankerliggende schepen weerkaats. De is een streling voor het oog en niet verwonderlijk dat we in de namiddag geen plaatsje meer vinden. We zetten koer verder naar het grootste eiland Paxos. In bijna open zee voor het stadje Ay Nikolaos laten we het anker zakken op 20 meter diepte. De ondiepere ankerplaatsen zijn volzet maar we hebben geen andere keuze. We liggen beschut voor de NW wind en er is bijna geen deining. IMG_0555

IMG_6787Enkele superjachten droppen hun anker op honderd meter achter ons in het diepere water. We laten onze kleine Cosi te water en varen naar het dorpje Nikolaos. De kade van Nikolaos ligt zoals verwacht overvol. Een Italiaanse motorboot probeert nog tussen wat kleine verhuurbootjes te sukkelen maar wordt met armzwaaien duidelijk gemaakt dat dit niet zomaar kan. IMG_0557In de kleine straatjes lopen slenteren enkele mensen en bekijken alle aangemeerde boten. De restaurantjes doen goed zaken. De prijzen zijn hier merkelijk duurder.  Op de terrasjes is hier en daar nog een plekje te vinden. Net voor donker varen we rustig terug naar onze wachtende Cosi.IMG_6799

IMG_0544

IMG_5534

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/formatting.php on line 4382

Geef een reactie Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/formatting.php on line 4382

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *