21 juni 2015 – Zakinthos

IMG_6505

De watersport gids “Imray Greek Waters” is een must. De omschrijving van de ankerplaatsjes en kaaien midden of rond de dorpen is fantastisch. Meestal leggen we de Cosi tegen de dorpskade aan, anker vooruit uitgelaten. De Grieken zijn hulpvaardig om landvasten aan te nemen. Op de kade zijn vele restaurant en bars. De stoelen van het terras staan soms op één meter achter de Cosi. Een biertje of een hapje wordt aan boord gebracht. In de vroege avond loopt gans het terras vol, uit eten is hier echt goedkoop. Soms laten we het avondmaal aan boord brengen zodat we van het restaurant geen tafel bezetten. De kuiptafel wordt door de opdieners omgetoverd tot restauranttafel, door hun voorzien van tafeldoek, bestek en glazen.IMG_6511

 

IMG_6521

De haventjes liggen propvol. In de vroege namiddag is het raadzaam een plekje voor je zeilboot te hebben, sommige late zeilers moeten elders in een baai een ankerplaats zoeken.

IMG_6490

Nydri is één van de trekpleisters voor zeilers. Goed beschermd voor de meeste winden, een lange kade naast de straat en veel ankerplaats maken het een druk dorp. De supermarkten puilen uit van voorraad en zijn op wandelafstand.

IMG_6489

Aanleggen aan de kade is soms te betalen (gemiddeld 10 euro voor de Cosi) maar vele dagen komt er niemand opdagen om te ontvangen. Soms is er een waterkraan voorzien maar elektriciteit meestal niet. In Nydri blijven we enkele dagen. Met één van de toeristenboten maak ik een afspraak hun stroom te mogen gebruiken, in ruil voor een fles wijn. Handig voor de wasmachine die dan op volle toeren draait.

IMG_6507

We ontmoeten vele Engelsen en Nederlanders, heel zelden een Belg. Sociaal contact dus met overvloed en elke avond horen we nieuwe verhalen. Met Frans en Diana, beide Nederlanders en op reis met het motorjacht Utopia, trekken we er enkele weken er samen op uit. We spreken een haven of locatie af waar we elkaar ’s avonds ontmoeten. De voorbije avonden waren reuze, soms bij hun aan boord, soms bij ons aan boord. Tot laat in de avond wordt er plezier gemaakt en dat trekt andere buren weeral aan. Met zijn momenten is de kuip te klein maar het plezier eens zo groot.

IMG_6514

IMG_6515

Enkele dagen geleden hebben we een Belgische charter kapitein Yan Sax genaamd ontmoet. We hebben enkele dagen in dezelfde havens of aan de kade gelegen tot hij met nieuwe gasten moest verder varen. Onze ex-collega’s Marc Van Look en Werner Dullaert hebben enkele jaren geleden bij hem aan boord geweest om ook te genieten van de Ionische Zee. Yan zullen we zeker en vast nog ontmoeten. Zijn website: www.Farfelu.be

IMG_6522

IMG_6523

 

IMG_6534

IMG_6535

IMG_6536

IMG_6537

IMG_6539

De Cosi en crew hebben het naar hun zin in de Griekse waters. Zeilen is hier gezellig omgeven door mooi blauw water en een prachtige natuur. Wij waren in eerste instantie wat bezorgd om in Griekenland problemen te ondervinden met bevoorrading maar dit alles is ongegrond. Alles is hier verkrijgbaar en de mensen helpen je graag verder. Zelfs de geldautomaten doen het beter dan in Italië. Op het eiland Kefallina kreeg ik problemen met mijn ankerwinch. Na controle van de motor bleek dat de borstels in de winch aan vervanging toewaren, niet moeilijk na twee zomers ankeren. Ik vroeg aan een visser of hij in het dorp iemand kende en werkelijk binnen enkele uren was de klus geklaard. Iedereen kent hier iedereen en weet wie welke werkjes kan uitvoeren. Als toerist wordt je hier (nog) niet gepluimd, nee de mensen zijn hulpvaardig en vriendelijk. Voorzichtigheid is natuurlijk nog altijd de boodschap.

IMG_6524

 

IMG_6525

Ondertussen zijn we tot het meest zuidelijke eiland in de Ionische zee namelijk Zakinthos afgezakt. We zijn hier twee dagen en vandaag verwachten we Frans en Diana. Een kadeplaats heb ik met de Port Police afgesproken want het is hier enorm druk. De laatste twee dagen heeft het vrij hard gewaaid. Jachten komen aan maar vertrekken wegens de weersomstandigheden niet met als gevolg een overvolle haven.

IMG_6528

Zondagmorgen 21 juni 07.07.30 uur, Yachting Club Zakynthos wordt gewekt door het dagelijkse ritueel van de Voutirakos Cruises. De Griekse kuisploeg komt om 7:00 uur aan boord en zij maken steeds een hoop kabaal. Wat ze roepen verstaan we niet. Even later worden de schepen bijgeladen met drank voor de nieuwe dagcruise. Om 8.30 uur stoppen de bussen met de lading toeristen. De motoren en muziek gaan aan. De toer rond het eiland met een stop op een verlaten strand kan beginnen. Straks komen de meeste vakantiegangers mooi rood verbrand weer aan wal, de bussen brengen hun terug naar de hotels.

IMG_6543

IMG_6545

IMG_6551

IMG_6571

IMG_6572

IMG_6578

IMG_6580

IMG_6602

IMG_6561

De hamvraag: Grexit of niet, nog één dag voor de beslissing van de Europese Commissie. Zullen we nieuwe Griekse drachmes aanschaffen? of Russische roebels?

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Een gedachte over “21 juni 2015 – Zakinthos”

  1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/formatting.php on line 4382 Alex van der Staey schreef:

    Nu ben ik jaloers want jullie zitten op mijn favoriete Grieks eiland. Ik ging voor den ambiance altijd naar ‘Tsivili.
    Groetjes
    Alex

    Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/formatting.php on line 4382
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/formatting.php on line 4382

Geef een reactie Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/formatting.php on line 4382

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *