8 juni 2015 – Preveza – Lefkas – Lesbos

IMG_6436

IMG_6442

De meeste Grieken hebben het financieel erg moeilijk en moeten de eindjes aan elkaar knopen om financieel rond te komen. Bedelaars komen we weinig tegen en de veiligheid op straat is goed. Nergens worden we aangesproken of winkels binnengelokt.

De Grieken vertrouwen hun eigen regering niet en de Europese gemeenschap al evenmin. Zij doen verder zoals ze bezig waren en zorgen op hun manier voor hun inkomen. Btw bonnetjes kennen ze hier niet echt, een betalingsbewijs krijg je af en toe, de grijze zone is hier groot. Sommigen hebben nog een beetje inkomen van een olijfboomgaard, anderen houden wat koeien of schapen. Ik vermoed dat de grootste armoe zich in de grootsteden voordoet waar men deze faciliteiten niet heeft.IMG_6389

Als Europeaan is inklaren verplicht en men bekomt een DEKPA (traffic document). Inklaren kan in enkele grote havens en men moet zich aanmelden bij de Port Police. Alle scheepsdocumenten (vlaggenbrief, marifoonvergunning, ICC, BTW verklaring, verzekeringsdocumenten, verklaring verzekering in Engels, identiteitskaarten, lijst van opvarenden) moeten aanwezig zijn en worden grondig nagekeken. Wat ons opvalt is dat in Italië als in Griekenland weinig motorjachten voorkomen. Menig havenmeester geeft als reden dat de meeste naar Tunesië en Marokko zijn vertrokken om de taksen en btw controles te ontwijken.

In Italië is er ook regelmatig controle doch enkel door de Guardia Financia. In Griekenland mogen alle instanties een controle uitvoeren, douane, financiële en militaire. Met regelmaat worden boten nagevaren of tegengehouden door de militaire politie. Ik heb er al gezien met twee zware wapens (mikpunt 50) vooraan op het schip. Als ik hun vroeg over hoe en wat ivm toestroom vluchtelingen werden we gerustgesteld, zeker wat de westkust betreft. Stel dat men een boot vluchtelingen zouden tegenkomen dient men enkel hulp bieden in geval van echte nood, bv zinkend schip of drenkelingen. Melden is verplicht via VHF of GSM nummer 108. Een snelle hulp is verzekerd en dat zie je aan hun goed uitgeruste schepen.

IMG_6416

IMG_6417Zowel de havens als dorpen en steden worden streng gecontroleerd. Aan de kade in Preveza, waar we nu aangemeerd liggen, komt regelmatig een politiepatrouille voorbij. De inwoners van Preveza vinden dit gewoon en het leven gaat hier rustig zijn gang.

D2X_1550Jazz Preveza brengt drie avonden optredens van internationale jazz groepen. Zaterdag was het de beurt aan de Belgische groep Hijaz, D2X_1542

D2X_1543

D2X_1547

D2X_1548

een gezelschap van 4 muziekanten. Hun optreden is echter in het water gevallen, na twee formidabele nummers en een juichend publiek, is het onverwachts beginnen stortregenen. Publiek weg, einde optreden.D2X_1552

De volgende dag in de late namiddag komt de wind opzetten en we vertrekken naar Lesbos,  een tiental mijl verder. De afstand gaan vlot voorbij maar voor de brug in het kanaal zijn we drie kwartier te vroeg. De wind is ondertussen sterk aangewakkerd in de kleine kom voor de brug droppen ons anker. Er komen nog enkele charterboten in het kommetje die ons even ongerust maken door hun ongecontroleerde vaargedrag. Gelukkig varen ze terug uit de te kleine kom en wachten op open water. De wind blaast ondertussen heel heftig.

De brug gaat open en met sterke wind in de rug varen we het Lefkaskanaal in. Aan stuurboord zijn wat ligplaatsen aan de kade maar we laten deze voor alle veiligheid achter ons. Met 20 knopen zijwind op anker achteruit tussen twee andere boten aanmeren lijkt me nu niet verstandig.

Het Lefkaskanaal is ongeveer 3 mijl lang, eenmaal erdoor ankeren in de prachtige baai Ormos Drepanou ten zuiden van het kanaal. De natuur doet me onmiddellijk denken aan de meren in Canada. De wind is ondertussen gaan liggen en vreemd genoeg is geen golfje meer te bespeuren. Het is ondertussen bijna donker en zo te zien gaan we een rustige nacht tegemoet.

IMG_6430Lefkas wordt in de reisgidsen omschreven als een kleine stad met een supermoderne haven. Na de aardbeving in 2003 het centrum verhuisd naar de omgeving van de haven. In de morgen nemen we de dinghy en varen via het Lefkaskanaal enkele mijlen terug om Lefkas te gaan bezichtigen. We meren de kleine Cosi af aan het Sunsailpontoon. Sunsail Yachtcharter heeft hier een vloot van 110 boten en het is er vandaag superdruk. Iedereen wil zo snel mogelijk vertrekken om van de zonnige namiddag nog te kunnen genieten.IMG_6432

IMG_6433

Rondom de haven is het één en al terras en restaurant. In de smalle straat rond de haven is druk verkeer en de politie heeft er zijn werk mee. De ruime nog vrij nieuwe haven is voor Griekenland ultra modern.  In de haven zelf is niet veel te beleven. Met één cafeetje, het Griekse restaurant Zorba, een Quantum zeilmaker en een kleine dure supermarkt houdt het op.  Na de wandeling varen we met de dinghy terug naar de baai. Onderweg komen we veel gelukkige zeilers tegen die net uit de Sunsail base zijn vertrokken. Iedereen wuift, de vrouwen liggen op het voordek in de zon, de mannen zijn druk bezig met voorbereiding tot zeilen eens het Lefkas kanaal uit.IMG_6435

IMG_0410We zijn ondertussen terug in onze Cosi. Naast ons aan wal is een klein maar gezellig restaurantje, uitgebaat door een Griekse/Nederlands echtpaar.IMG_6447 Het is dagelijks bijna volzet en waar veel mensen komen moet het goed zijn. Het biedt tevens een uniek uitzicht over het binnenwater en de omliggende bergen.IMG_0416

Wij willen daar eens gaan dineren. Bij het aanvaren met de dinghy werden wij meteen met aanmeren geholpen en de kleine Cosi gaat aan hun voor rubberboten voorziene steiger. IMG_6437Er wordt ons een tafeltje toegewezen en na een poos neemt Marjon de bestelling op. De dagelijks verse vis wordt ons getoond en we kiezen beiden voor zeebaars. Seven Islands Taverna mag fier, tot de laatste hap smaakten de op Griekse wijze gegrilde zeebaarsen verrukkelijk. Wij krijgen nog een slaapmutsje van het huis IMG_0420aangeboden. Gelukkig en voldaan varen we in het donker naar onze Cosi. Er staat geen wind en het is geluidloos, het lijkt of we helemaal alleen zijn. Ons bed nodigt ons uit om te gaan slapen. Tomorrow is another day.IMG_6448

IMG_0412

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/formatting.php on line 4382

Geef een reactie Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/formatting.php on line 4382

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *