3 juni 2015 – Corfu – Pargas

30 juni, overtocht naar Corfu.

Bij valavond vertrekken wij voor een nachtelijke overtocht van 140 mijl vanuit Crotone naar Corfu.IMG_6375

De eerste uren is er geen wind en doet de motor het werk. Eens de beschermende Cabo Blanco voorbij krijgt de Cosi wind in zeilen. De motor kan uit en we koersen de Ionische Zee in. Om middernacht gaat de eerste reef in het grootzeil, de genua is deels ingerold. Een uurtje later gaat reef twee in het grootzeil. Met 25 knopen giert de Noord Westenwind over de Cosi. Ik dacht dat het zo zou blijven, althans volgens de laatste weerkaarten. Enkele uren geleden begonnen de stormwaarschuwingen op de VHF radio, gale 7/8 vanuit de Noordelijk gelegen Adriatische Zee.

We zijn halfweg en de Noorderwind komende uit de Adriatische Zee laat zich voelen, meer dan voelen want het werd menens. Het grootzeil gaat voor alle veiligheid naar beneden en een kleine genua van 5,6 of 7 vierkante meter blijft staan. Buiten is het pikkedonker en we zien rond de Cosi niet meer een zee van de overkappende golven en schuim. De Cosi lijkt een speelbal maar houdt vrij goed koers aan.

De uren na middernacht duren zo lang maar ze houden je wel bezig. Navigatie en extra controle zijn heel belangrijk voor onze veiligheid. Met veiligheidslijn en waterdichte sterke zaklamp controleren we buiten de Cosi. Nog een uurtje en de zon komt op.IMG_6356

Enkel in de Cosi is het veilig. We varen 9 knopen met de superkleine fok. De Cosi duikt in de aankomende golven die met kracht openbreken. Het water vliegt met bakken over het dek en de buiskap. 30 tot 35 knopen wind giert door de mast. Maar alles lijkt stevig en veilig, we hebben onze reddingsvesten aan en zitten (lekker) binnen. Elk kwartier kijken we even naar buiten. Op de plotter en radar krijgen we meer informatie op het scherm dan dat er buiten te zien is. Enkele vrachtschepen en cruiseschepen varen in en uit de Adriatische Zee. We zijn er zeker van dat vele passagiers van de cruiseschepen zeeziek zijn.IMG_6373

Tegen 10 uur in de morgen komt Corfu in zicht. Na 14 uur varen opent de rustige baai van Afiona zich pal voor onze neus. Het is middag geworden. Binnen de baai is het rustig, buiten giert de wind nog steeds laat de zee zijn krachten zien. We hebben de baai voor ons alleen laten ons anker in de NW hoek voor het strand vallen. Zonder schade maar met zout tot in de ogen en oren zijn we veilig aangekomen. Het strand telt talloze zonnebaders die zich afvragen vanwaar wij komen. De brandende zon staat hoog en heeft alle zout op de Cosi opgedroogd. Onze zwarte buiskap ziet bijna wit van de zoutlaag. Alle gedragen kleding is klam en deels nat, goed voor een wasbeurt. Nu eerst lekkere douche en daarna de Cosi ontzilten.IMG_6363

De Griekse eilanden wachten op verkenning.

 

In de vroege avond varen we met de Cosi tot aan het strand waar een lokaal restaurantje onze aandacht trekt. Voor de aangeboden prijzen kan men zelf niet gaan koken. Even ons moeder skypen kan ook, verwonderlijk dat de Wifi zo goed werkt en zelfs met beeld. Met de iPhone laat ik haar de mooie omgeving en zonsondergang zien. We praten een hele tijd tot de ondertussen bestelde gerechten worden opgediend. We eten lekker en kruipen voldaan en moe van het nachtelijk avontuur onder de lakens.

IMG_0363De volgende morgen varen we naar de volgende baai, Palaiokastrita. Er is een klein haventje met plaats aan de kade. IMG_0362Anker vooraan uit en achterwaarts naar de kaai aanleggen is de boodschap. Eénmaal aangemeerd kijk ik het anker na dat niet ingegraven boven op de harde grond ligt. De Cosi ligt toch vrij vast en er komt geen wind dus geen probleem.IMG_6364 Wat later komt een Braziliaanse catamaran naast ons liggen. We maken kennis met de twee koppels en kinderen. Enkele maanden geleden hebben ze het schip in Preveza gekocht en gaan het overbrengen naar Rio de Janeiro, 5000 mijl hiervandaan. IMG_6362Na de middag bezichtigen we met twee dinghy’s de omliggende baaitjes met vele kleine via de weg niet bereikbare strandjes. Het witte zandstrand onder de hoge rotsen is prachtig en lokt af en toe wat zonnebaders. Renato en Renan met hun familie genieten ook van de tocht, de kinderen willen naar het strand. Plots stopt de motor van hun rubberboot en ik neem hun op sleep terug naar de haven. IMG_6361De kinderen zijn niet gelukkig maar een ijsje op een aanpalend strand van de haven maakt het weer goed. We genieten enkele dagen met hun samen om later afscheid te nemen van onze nieuwe vrienden. We wisselen onze contactgegevens uit, morgen verlaten we Corfu en varen naar Pargas.IMG_0367

 

2 juni, zeven uur in de morgen en geen wind. We starten de motor en varen naar het op 40 mijl liggende Pargas. Bij aankomst ankeren in de ruime baai van Valtou. We zijn het derde schip in de baai, enkele uren later ligt de baai zo goed als vol met bijna allen charterboten. Het charterseizoen is begonnen.IMG_6384

Vargas wordt omschreven als één van de mooiere kleine dorpen aan het vasteland van de Ionische kust. Het is een middeleeuws kleurrijk dorpje. De bezetting van Noormannen, Russen, Venetiërs en Engelsen die het later met inwoners en al aan Turken verkochten, heeft vele invloeden nagelaten.D2X_1484

Boven op de berg staat een dominant fort, bij nacht kleurrijk verlicht. Onder het fort staan tegen de bergwand de huizen kris kras door elkaar gebouwd. Onder in de baai is de kleine vissershaven, niet toegankelijk voor zeilboten.IMG_0374

IMG_0369

IMG_0370

IMG_0371 Zelfs onze Cosi dinghy vindt hier geen plaatsje maar in een baai naast de haven is er een klein zandstrand net onder de wandelkade.

IMG_0382

IMG_0377

We maken een wandeling langs de drukke kade. IMG_0384Terrassen en restaurants met overvloed, de uitgestalde verse vis kijkt ons vreemd aan. Vanuit de dorpskom rond de haven lopen de kleine straten met winkeltjes omhoog richting het door de Noormannen gebouwde fort boven op de berg. IMG_0372Na wandeling door het dorpje en een gezellig terrasje met een prachtige volle maan hoog in de wolken wandelen we naar onze dinghy op het strand en varen via de open zee terug naar de baai waar onze Cosi voor anker ligt. Een mooie dag om niet te vergeten.

IMG_0370

 

 

 

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/formatting.php on line 4382

Geef een reactie Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/formatting.php on line 4382

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *