24 mei 2015 – Castellamarra – Messina straat – Crotone

Na de stormdagen in het vriendelijke Castellamarre verlaten we deze kleine badplaats met bestemming Termine Imerese.

Voor ons vertrek zien we op de nieuws het rampzalige verslag van de losgeslagen zeilboot in Formentera waar drie mensen hun leven verloren. Het weerbericht voorspelde nochtans zware storm. We staan stil bij het onvoorval, op enkele mijlen afstand is er toch de haven van Formentera? Onze gedachten gaan naar de overledenen en het noodlottige voorval.

Veel wind krijgen we deze dag niet. We zeilen en zetten de motor bij zodat we toch een beetje snelheid krijgen. De zee is als een spiegel. We krijgen bezoek van enkele dolfijnen maar zij verlaten ons al even snel als ze gekomen zijn. Naast de Cosi zwemmen met motor aan vinden ze blijkbaar niet zo leuk.

Onderweg neem ik contact met het havenkantoor van Termine. De vriendelijke havenmeester heeft voor ons een ligplaats en doet extra 30% van zijn prijs. Niet verwonderlijk, vele bezoekers zij er niet in het voorjaar.IMG_6316

Bij aankomst staat de havenhulp al klaar om de mooringlines aan te geven. Wat later wandel ik naar het havenkantoor om de betaling te regelen. Deze haven is klein maar met extra service. Zo is er gratis vervoer naar het dorpje, eventuele inkopen van voedsel worden gratis gedaan en we krijgen extra korting in het warenhuis. Croissants worden elke morgen aan boord gebracht, met de lach en gratis.IMG_6309

De haven van Termine ligt op 600 meter wandelafstand van de stad. Tegen de avond wandelen we naar het stadje op verkenning. Toch komen we in een restaurant/pizzeria terecht waar we weeral ongelooflijk vriendelijk worden onthaald. IMG_0312

Restaurant Carletta
Restaurant Carletta

Eén ding moet gezegd worden, vriendelijkheid is Sicilië en Italië onbeschrijflijk.IMG_6305

 

De “Messina Straat”, een verhaal apart.

Twee dagen in Termine is voldoende. De wind staat goed en we kiezen het ruime sop. Vandaag moeten we de Messina Straat in, 100 mijl verder. Onderweg passeren we Copo D’Orlando, de geboortestreek van Marco Rifici, restaurant La Paste in Aarschot.

Cabo D'Orlando
Cabo D’Orlando

De mooie bergen op de achtergrond zijn prachtig en bezorgen ons een weelderig vakantiegevoel. Vandaar gaan we in rechte lijn naar Capo Di Milazzo om verder koers te zetten naar de ingang van de Stretto Di Messina.

Om De Straat van Messina te bevaren moet men de duidelijke omschreven reglementen hanteren. In de Nautische boeken wordt daar weinig over geschreven maar via de webiste ‘Noonsite.com’ wordt de juiste uitleg verschaft. Een foutieve navigatie of niet aanmelden kost gauw 2000 euro boete waar menig zeiler in het verleden werd mee geconfronteerd.

Messina Strait regulations
Messina Strait regulations

Schermafbeelding 2015-05-24 om 14.51.26

We volgen nauwgezet de procedure, roepen in de aanmeldingzone op en éénmaal in de VTS zone melden we ons opnieuw aan. De Messina straat is drukbevaren en is noordelijk slechts anderhalve mijl breed.IMG_6336 In deze smalle strook staat een stroming van 4 to 5 knopen mee of tegen. Het water bruist er enorm en de Cosi wordt van links naar rechts geschud.IMG_6318 Het is gas geven want we hebben tegenstroom. Met twee mijl per uur duwen we ons door de stroming heen, twee uur lang. De kustwacht houdt een oogje in het zeil voor het geval er wat zou gebeuren, hier wil ik de motor niet weten haperen. Zwaar beladen zeeschepen varen door de hoofdader van de Messina Straat, wij blijven in de aangegeven vaarroute voor de “inshore traffic”.IMG_6324

In het donker varen we de haven van Nettune binnen, er is geen andere mogelijkheid en ankeren kan hier niet. Een kwakkelijke steiger wordt ons aangeboden. De golven van de stroming en rondvarende boten kletsen de haven in. Geen enkele boot ligt rustig. De touwen trekken aan de Cosi en kraken. Om het lawaai te beperking plaats ik touwen met rubberschokbrekers. Omdat we moe zijn kunnen we, ondanks de golven, toch enkele uren slapen. Morgen is het verder varen, hier wil ik zeker geen twee nachten blijven, temeer daar het havengeld veel te duur is voor wat ons wordt aangeboden.IMG_0292

 

23 mei 2015.

Na deze onrustige nacht staat er een zware dag voor de boeg. We varen de haven uit en melden ons terug aan bij de VTS. Ik vraag toestemming om de Messina Straat te mogen oversteken om langs de kust van Calabria zuidwaarts te varen. Een vriendelijke stem geeft toestemming en wijst ons nogmaals op de aankomende scheepvaart en de massa overzetboten tussen Italië en Sicilië.

De Noord Oost wind blaast met 25 knopen in onze zielen. We varen zuidwaarts en hebben stroom mee, de kust van Calabia naast ons. Het stadje Reggio di Calabria is snel uit het zicht. Eénmaal aan de zuidkust moeten we beslissen of welke route we willen nemen. Of we varen onder de voet van Italië naar de hiel of we steken rechtstreeks over naar Corfu. Ik kijk nogmaals het weerbericht na en kom tot twee sterk verschillende weerschema’s tussen de gribfiles en het sailingweather op de iPad. Een derde programma Seewetter sluit zich het meeste aan bij het programma Sailingweather. Eén weerbericht geeft ruime oostelijke wind, de twee andere geven lokale winden tot 25 knopen maar geen stabiele wind tot Griekenland.IMG_0333

IMG_0332

We besluiten voor een oversteek van 220 mijl, zolang de wind gunstig is.

Na enkele uren oversteek richting Corfu valt de wind echter weg. Noodgedwongen starten we de motor en kiezen richting Crotone, 85 mijl noord op het vasteland van Italië. Het is ondertussen vijf uur in de namiddag geworden, dit word weeral een nachtelijke tocht. De lokale rukwinden komen met tussenpozen en onverwachts op. Soms zeilen we volle snelheid om een kwartier later zo goed als stil te liggen dobberen. Motor aan, motor uit. De ganse nacht is het zeilen trimmen. Om tien uur ’s morgens droppen we het anker in de baai van Crotone met 140 mijl achter de boeg.IMG_6329

IMG_6328

IMG_6327

Crotone heeft een kleine haven met een ingang van 2,5 meter diepgang en twee mijl verder een commerciële haven. Ik tracht telefonisch contact te leggen met de havens maar de nummers uit de Nautische boeken zijn niet juist meer. Ik probeer dan maar het nummer van de brandstofverdeler en krijg contact. Deze vriendelijke man, Carlo Carmar, stuurt mij de juiste locatie van zijn brandstofstation in de commerciële haven en biedt een mij zelfs een ligplaats naast zijn station aan. We lichten het anker en varen naar de aangewezen locatie. Even de port control van de commerciële haven oproepen en we krijgen toestemming om binnen te varen. Bij aankomst aan het bunkerstation staat een team van drie ons op te wachten om aan te meren. Het waait behoorlijk en de Cosi wordt van de kant weggeblazen, gen man teveel wegens de hoge kademuren. Aan het bunkerstation wappert één vlag, de Belgische driekleur. IMG_0334De attentie van Carlo om de Cosi via onze AIS op te zoeken om daarna de juiste vlag uit te hangen is weeral een vriendelijk gebaar. We vullen onze dieseltank uit beleefdheid. De dieselprijs is aan normale prijs en bovenop krijgen we nog een fles wijn als geschenk. Water en elektriciteit wordt aangeboden voor een prikje. Later geeft hij ons zijn code nog door van het WiFi netwerk. Gezellig om eens een lang Skype gesprek te hebben met ons mama. Deze morgen lag er weeral een pakketje met 4 croissants aan boord. Attentie en volanté. Waar gebeurt dit nog?

Nog één halte te gaan tot Corfu.

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/formatting.php on line 4382

Geef een reactie Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/9/1/6/cosi.me.uk/httpd.www/reisverslag/wp-includes/formatting.php on line 4382

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *